Geen woning, geen koning

Vanwege de maatregelen in de Covid-19 pandemie is het in 2020 niet mogelijk om koningsdag op de gebruikelijke wijze te vieren. De brooddronken meutes die met oranje attributen door de stedelijke centra hossen moeten dit jaar binnen blijven. Zo ook de kinderen die aldus hun eerste besef van een circulaire economie missen.
Nu de bevolking snakt naar een versoepeling van de verplaatsings- en afstandsregels, zal het overslaan van de festiviteiten op 27 april des te pijnlijker worden ervaren. Dat hebben onze gezagvoerders heel goed aangevoeld.

De hermelijnvlo die hiervoor de leuze Koningsdag Woningsdag bedacht heeft mogelijk al dit jaar in de lintjesregen gestaan. Vooral op Drakensteyn zal hier stevig over zijn gegniffeld.

Toen juffrouw B.W.A. van Lippe-Biesterfeld op 10 maart 1966 in het huwelijk trad met de heer C.G.W.O.F.G. van Amsberg zag zij haar jarenlange voorbereiden op een glanzende carrière letterlijk in rook opgaan.

Veertien jaar later werd haar inhuldiging als staatshoofd opgeluisterd met de leuze Geen Woning – Geen Kroning die door heel Amsterdam zicht- en hoorbaar was, en daarmee alle media bereikte. Voor een ambitieus en perfectionistisch persoon als zij bij voortduring is gebleken te zijn moeten dit traumatische belevenissen zijn geweest.

De genoegdoening die het voormalig staatshoofd hieraan kan ontlenen, valt echter in het niet bij de ellende waarin de bevolking verkeert.

Volgens een kwartaalbericht van de Rabobank zijn er momenteel 315.000 woningen te weinig in Nederland 1

Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt tot een aantal van 40.000 daklozen eind 2019 2

Voor iemand met minimaal historisch besef is de leuze

Geen Woning Geen Koning

eindeloos veel toepasselijker dan de laffe kreet die de overheid ons probeert op te dringen.

1 https://economie.rabobank.com/publicaties/2020/februari/2020-en-2021-stijgende-huizenprijzen/

2 https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2020/04/vervolgonderzoek-daklozenstatistiek-2009-2018

Dit bericht is geplaatst in menselijk, mensenrechten, politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *