Kappen met kolen

Zondag aan het eind van de middag kwam een monteur langs om de aansluiting van mijn nieuwe glaskabelvoorziening af te ronden. Na de berichten over de arbeidsvoorwaarden bij de heer Bezos en het personeelsbeleid van de heer Musk was ik niet verbaasd dat dit tech-bedrijf zijn mensen op officiële vrije dagen laat werken. Ik als klant ben koning, niet waar. Wordt daarom de monteur steevast aangeduid als ‘expert’? De eigenaren van mijn kabelverzorger zijn Apax en Warburg Pincus. Eerstgenoemde heeft vijftien jaar geleden NRC financieel uitgebeend en voor dood achtergelaten. Mijn pensioenfondsen vertrouwen mede namens mij hun geld maar al te graag toe aan dit soort gieren dat ook stevig investeert in fossiele brandstoffen en vervuilende industrieën. En zelfs als brave pensioenfondsen zich terugtrekken uit de cowboy-fondsen, gaan die gewoon door met klimaatverwoestende speculaties. Terugtredende overheden hebben hier een luilekkerland geschapen voor schurken met witte boorden.

Rond de monteur hing een zweem van zacht geluid, ik meende een pratende stem te onderscheiden. Stond hij permanent in verbinding met het hoofdkantoor? Werkte hij onder voortdurende aanmoediging van zijn lieve moedertje? Desgevraagd liet hij mij zijn telefoon zien. Van een meter afstand zag ik een groen scherm: Oh ja, het wereldkampioenschap mannenvoetbal. Ondanks zijn buitenissige werkomstandigheden wilde deze man niets missen van het fossiele witwasspektakel in Qatar.

Terwijl de mensheid druk bezig is de aarde onleefbaar voor zichzelf te maken, leeft de mens door alsof er niets aan de hand is. Een eeuwenoud dilemma. Na het bombardement van Rotterdam, de vliegtuigramp in de Bijlmer, de inval in Oekranië of noem maar op, gingen de meeste mensen gewoon weer naar hun werk. Wat kun je anders als gewone burger?

Er zijn mensen die verzet aantekenen. Bij Extinction Rebellion zijn ze zo wanhopig dat ze af en toe vergeten na te denken hoe het publiek zal reageren. Fraaie voorbeelden van zinvolle acties vormen Kappen met Kolen, Grootouders voor het Klimaat, Urgenda, en Milieudefensie.

Kappen met Kolen probeert in het Westelijk Havengebied bij Amsterdam te verhinderen dat treinen vol kolen het land in rijden. U kunt hier luisteren naar een interview met Peter Jamin (bijna 37 min) of kijken naar een uitzending van Nieuwsuur (bijna 8 min).

Grootouders voor het Klimaat organiseert tweewekelijkse demonstraties bij het Parlement, en nodigt steeds politici, actievoerders en opinieleiders uit om met hen in discussie te gaan over oplossingen voor de klimaatcatastrofe.

.

.

.

.

.

Heeft u al op de lijst gekeken hoe ongezond uw stad is? Arcadis haalde recent de publiciteit met een overzicht waarin manden vol appels en peren zijn verzameld. Wanneer u echt wilt weten hoe beroerd de luchtkwaliteit in uw biotoop is, kunt u beter uw licht opsteken bij Milieudefensie. Nederland blijkt er zeer beroerd voor te staan.

Laten we in actie komen, we hebben geen tijd meer te verliezen.

Nagekomen bericht op 29 nov 2022.
Investico en Follow The Money concluderen dat bijna de helft van alle als duurzaam aangemerkte investeringsmaatschappijen in Europa nog steeds belegt in fossiele bedrijven. U kunt hun verslag lezen bij Investico. Het gaat niet om een sullig steekproefje: 838 bedrijven passeerden de revue. Het geld gaat naar bedrijven als RWE (nog steeds aan de bruinkool), TotalEnergies, easyJet, Lufthansa.

Dit bericht is geplaatst in menselijk, mensenrechten, natuur met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Kappen met kolen

  1. Karina Baarda schreef:

    Wat een goed stuk weer! Dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *