Bestuurlijk sadisme

Op 11 maart is de A12 voor de zesde maal geblokkeerd door Extinction Rebellion (XR), een verzameling mensen die zich gedwongen voelen tot rebellie. Tot nog toe hebben alle andere manieren om overheid en vervuilers in beweging te krijgen gefaald. De wetgevende en uitvoerende machten, belangenorganisaties, banken en bedrijven aarzelen, traineren en bagatelliseren terwijl de planeet in razend tempo afstevent op onleefbaarheid. De wijzers van de klok staan op drie voor twaalf, maar het uurwerk blijkt steeds sneller te zijn gaan tikken. De toekomst van generaties na ons staat op het spel.

XR gebruikt geen geweld

Voor XR is de politie niet een vijand, en zeker niet het doelwit van acties. Niet alle deelnemers laten zich gewillig afvoeren, maar eventueel verzet is altijd passief. Het was dus verbijsterend dat vrijwel meteen na het begin van de ontruiming drie waterkanonnen werden ingezet. Het natspuiten van zo’n tweehonderd mensen bij een buitentemperatuur van 7ºC is gemeen.
Vanuit de driehoek (politie, OM en burgemeester) is er maar één rationele overweging te bedenken: tempo. Terwijl de overgebleven demonstranten regenkleding aantrokken en probeerden zich te beschermen met metaalfolie-dekentjes, bekend van marathons enzo, werd het spuiten enige malen herhaald. Wederom zonder reële noodzaak. Achteraf werd het spuiten goed gepraat met: er stonden tenten klaar met droge kleding en warme lucht. Die tenten stonden om de hoek op de Zuid-Hollandlaan, ver buiten het zicht van de demonstranten; alleen de politie wist dat ze daar stonden. Pas wanneer een agent vond dat je blauw genoeg zag, werd je daarnaartoe gebracht.

eigen schuld, dikke bult

De Haagse burgemeester profileert zich graag als een Dickerdack-achtige burgervader, maar heeft hier zijn hardcore VVD-ziel laten zien. Een dag later toonde de premier aan hoe noodzakelijk de demonstraties zijn.1 Zonder een woord te wijden aan de eis – stop de jaarlijkse € 17,5 mld subsidie voor fossiele brandstoffen, grijnsde hij ‘eigen schuld, dikke bult’ over de inzet van de waterkanonnen. Deze minachting voor burgers werpt een schel licht op zijn excuses bij het toeslagenschandaal en de gasramp. Zijn negeren van de boodschap betekent een uitnodiging voor de volgende bezetting.

pak slaag voor Mark

Vier dagen na de demonstratie heeft de Nederlandse kiezer op ongekende en spectaculaire wijze haar afgrijzen over vier kabinetten-Rutte laten zien. Subtiel was het niet, want de behoudende standpunten van mevrouw Van der Plas over de klimaatramp gaan die ramp nog sneller dichterbij brengen.

1 Uitzending van WNL op zondag

Dit bericht is geplaatst in klimaatramp, menselijk, mensenrechten, natuur met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *