Klimaatramp dijt uit

Zonet in het nieuws, de afgelopen zomer was de heetste sinds de metingen zijn gestart, in 1901. En niet een beetje warmer, maar een record à la Usain Bolt, een voorsprong als van Femke Bol.

In Nederland worden de contouren van de ramp-Rutte steeds duidelijker. Het onderwijs kraakt op alle niveaus, de zorg staat op instorten, de politie heeft onvoldoende mensen, de rechterlijke macht én het OM schrappen zaken, cultuur is de nek omgedraaid. Het minimum aan fatsoen in het vluchtelingenbeleid is verdampt. Klimaatbeleid is non-existent. En dan gaat de heer Timmermans over tot vaandelvlucht.

demissionair modderen

Waar het CDA de uit het midden vluchtende kiezers niet heeft weten tegen te houden, lijkt de PvdA uitstel van executie te hebben gevonden. De samenwerking met GL heeft haar in de voorspellingen omhoog gestuwd. Die peilingen lijden natuurlijk aan het euvel dat aan alle simulaties kleeft: de kiezer maakt in de leunstoel heel andere afwegingen dan wanneer hun staan te hannesen met een papieren tafellaken waarop één vakje rood moet worden gemaakt.

En zodra straks het zomerweer voorbij is, ziet de wereld er anders uit. In tien weken kan er veel veranderen.

desertie

Maar… Nu reeds valt te constateren dat de heer Timmermans een grote blunder heeft begaan door zijn zetel bij de Europese Commissie op te geven. Hij heeft eigenhandig de bijl gezet in zijn doortastende optreden in de klimaatramp. Hij is gedeserteerd, een andere formulering is er niet voor. Zelf moet hij maar al te goed beseft hebben dat er geen gelijkwaardige opvolger te vinden zou zijn. Al was het maar omdat de regie over zijn opvolging in handen lag van een vermaard klimaatrampontkenner, de heer Rutte. De enige die enigszins capabel zou zijn hem op te volgen, de heer Samson, staat te laag in de pikorde om in aanmerking te komen, zowel landelijk als op Europees niveau.

PvdA/GL wankel als migrantenbootje

De heer Timmermans moet nu het wankele scheepje PvdA/GL de woeste baren op gaan sturen. PvdA noch GL hebben de laatste jaren een deuk in een pakje boter kunnen slaan. Het enige waarmee ze indruk hebben gemaakt, is de vastbeslotenheid van de dames Ploumen en Kuiken en de heer Klaver om de samenwerking door te zetten. Verder vallen er binnen of buiten het parlement geen wapenfeiten te melden. En programmatisch is er veel kinnesinne te verwachten tussen de bloedgroepen. Wanneer er een grootmoeder uit de stalinistische coulissen opduikt die meent elan te kunnen brengen, dan zou ik me als partijleiding ernstig zorgen maken.1

GL heeft een harde kern die de partij niet gemakkelijk in de steek zal laten. Maar traditionele sociaaldemocraten zijn als stemmers op drift geraakt, mede omdat de partij-prominenten zich gretig hebben geschikt naar het verraad van de heren Clinton, Blair en Kok. De geschiedenis heeft haar eigen cynisme: de voormalige CPN en PSP zouden nu redders worden van een partij die in het verleden hooghartig haar neus voor hen ophaalde. Het is redden wat er te redden valt, maar niet meer dan dat. Deze beweging heeft geen enkel perspectief. Terwijl de vergrijsde achterban uitsterft, zullen jongeren haar rechts laten liggen.
Waarmee gezegd zij dat de heer Timmermans binnen afzienbare tijd enorm veel spijt zal hebben over zijn onbezonnen manoeuvre.

McKinsey vs Milton Freedman

Dat de heer Rutte het heel, heel slecht voor heeft met het klimaat, blijkt ten overvloede uit zijn keuze voor de heer Hoekstra. Na een paar jaar bij Shell (we pompen alles op tot de laatste druppel; we betalen wat stucwerk voor die gescheurde muren in Groningen) heeft deze elf jaar gewerkt bij McKinsey, is daar zelfs partner geworden.2 Het bureau dat overheden heeft geadviseerd hoe ze hun burgers konden voorliegen, het bureau dat bedrijven gretig adviseert hoe ze hun medewerkers, klanten en het algemeen belang kunnen offeren voor de rendementen van de aandeelhouders. Denk Purdue-opioïden, denk Enron, denk Zuma-Eskom, denk regimes in Saoedie-Arabië en Rusland. Gaat deze lakei zich inzetten voor het klimaat? Nog eerder zal een kameel kruipen door het oog van een naald.

actie = hard nodig

De blokkades van de A12 blijven helaas een harde noodzaak, net als alle andere acties om aandacht te vragen voor de klimaatramp.
Net als acties tegen het voortgezette gebruik van kolen.

Kijk hier voor meer info: XR 9 september
Kappen met kolen

noten

1 mw I. Brouwer
2 McKinsey

Dit bericht is geplaatst in klimaatramp, natuur, politiek met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *