Rotterdam Rooftop Walk

Zes jaar geleden konden hemelbestormers in Rotterdam hun ambities kwijt door een tijdelijke trap van 190 treden op te gaan, van het Stationsplein naar het dak van het Groothandelsgebouw.

De trap zelf was het spektakel. Er was een beknopt parallelmenu met dakterras en de tijdelijke heropening van Kriterion, in vroeger tijden een door studenten gerunde bioscoop op het dak.

Anno 2022 is er de Rotterdam Rooftop Walk. De hoofdschotel is een overbrugging van de Coolsingel op 29,5 m hoogte. Vanaf het Beursplein gaan 144 treden omhoog. Daar krijgt u een bord onder ogen met de waarschuwing dat een starre brug zwakker is dan een die licht beweegt. En inderdaad: het gevaarte slingert in de wind.

Met wankele benen maakt uw licht acrofobe verslaglegger de oversteek.

Bovenop de De Bijenkorf ontpopt de Rooftop Walk zich als een tentoonstelling van klimaatvriendelijk dakgebruik.

Zonnepanelen en windmolens zijn al zover ingeburgerd dat afwezigheid zou verbazen. Maar kleine windmolens met een verticaal draaiende as zijn niet algemeen bekend. De flowerturbines zien er schattig uit.

Wist u dat het combineren van zonnepanelen met een groen dak wederzijds voordeel oplevert? Het vocht dat door het groen wordt vast gehouden koelt de panelen waardoor de opbrengst hoger is. In de schaduw en beschutting van de panelen gedijen kleine diertjes die op hun beurt goed zijn voor de beplanting.

De bezoeker treft een wolkenwoud, stadskwekerij, dakdorp, voedselbos. Er zijn boomveren. Watte? Een boom wordt met kluit en al opgehangen in een verende constructie. Zodoende kunnen er bomen staan op plekken waar worteling ongewenst is of onmogelijk.

In aquaponics worden planeten en vissen samen gekweekt, elk in een apart bassin. Een verbinding met pomp ertussen zorgt dat de ontlasting van de vissen als mest terecht komt bij de planten die op hun beurt het water zuiveren dat dan weer terug gaat naar de vissen.

Voort gaat het, langs lichtvoetige struiken en lichtgewicht wonen in dakopbouwen. Ook pluvert is een opzoeker. Aan gevelpartijen wordt een regenopvangsysteem geplaatst, alsmede planten. Het opgevangen water wordt geleidelijk afgegeven aan de planten die aldus goed gedijen. Er zijn geen actieve systemen als pompen voor nodig. Plu van pluie, en vert is ook Frans.

de route van boven gezien

Het geheel is een levende catalogus van ideeën, maar vooral van realistische projecten. De meeste worden al op commerciële basis in de praktijk gebracht. Wie af en toe wegkijkt van de expositie en de omgeving tot zich door laat dringen, ervaart met schrik hoe versteend de menselijke omgeving is geworden.

U heeft nog tot en met 26 juni.

https://rooftopwalk.nl

Dit bericht is geplaatst in menselijk, natuur met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *