Een adequater volkenrechtelijk mandaat

Kan de Veiligheidsraad een beetje toestemming geven om Irak binnen te vallen? Dat is toch de onderliggende gedachte wanneer iemand beweert dat er de volgende keer een adequater mandaat moet komen.

Verderop beroept JenPieter zich op pagina 270 van het Rapport van de commissie-Davids. Daar legt Van Walsum in zijn fifteen minutes of fame uit wat men kan doen als er geen mandaat is. Maar het kabinet heeft toch altijd stijf en strak volgehouden dat er een ‘sluitende juridische redenering’ was? Ook Van Walsum stelt dat vast: “…nog ongelukkiger is de hardnekkigheid waarmee de regering haar volkenrechtelijke standpunt is blijven verdedigen dat Iraks schending van het ‘corpus’ van sinds 1990 door de Veiligheidsraad aangenomen resoluties de inval ook na de aanvaarding van resolutie 1441 legitimeerde.” In wat eenvoudiger woorden: de serie resoluties die de Veiligheidsraad sinds 1990 heeft aangenomen over Irak, is door de regering ten onrechte als voldoende beschouwd om geen rekening te houden met het voorbehoud van resolutie 1441.

[In 1441 staat dat Saddam nog een laatste kans krijgt om wapeninspecties toe te laten, op straffe van “ernstige gevolgen”; die ernstige gevolgen zijn een veel minder straffe formulering dan “alle noodzakelijke middelen” die uitdrukkelijk níet worden genoemd].

Van Walsum is het dus níet eens met de regering dat er een sluitende juridische redenering is/was, maar hij legt uit dat er een andere, volgens hem zeer geldige, redenering valt op te stellen. Namelijk dat er bredere overwegingen zijn om mee te laten wegen. Zoals het dreigende gebruik van kernwapens door Saddam, dat ook nog eens een regionale kernwapenwedloop had kunnen veroorzaken (Iran, Israël).

In ouderwets taalgebruik wordt dat Realpolitik genoemd. Maar zo’n redenering heeft de regering nooit nodig gevonden, omdat er immers een ‘sluitende…’ was. Dat JP nu van Walsum erbij haalt, is een gotspe.

Het is heel bijzonder dat Balkenende luttele uren na de publicatie van het rapport zo’n emotionele, voorbarige en slecht onderbouwde reactie heeft gegeven. De mensen die hem omringen zijn niet in staat gebleken om hem tegen zichzelf in bescherming te nemen. Sinds het vertrek van Harry Bodewes is AZ niet meer wat het geweest is.

Dit bericht is geplaatst in mensenrechten, politiek met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *