Nachtkaars

De afgelopen dagen was al te voorspellen hoe het debat in de Tweede Kamer dinsdag zou verlopen. De regeringsfracties sluiten de gelederen en vormen een cordon rond de minister-president. Kant, Halsema en Pechtold lopen heen en weer tussen hun zetels en de borstwering met de interruptie-microfoons om gaten te schieten in de betogen, maar het lukt ze niet. De stevige kost van de Commissie-Davids is in de kabinetsbrief van 9 februari verwaterd tot een potje slappe thee. De hardste uitspraak van onze regering is: volgende keer zou het anders moeten gaan.


Het was aardig om het ritueel weer eens in het echt mee te maken. Bodes die heen en weer lopen. Parlementsleden en bewindslieden die met hun smart phones bezig zijn. Iedereen goed in de kleren, vriendelijk en voorkomend.

.

.

geen kennis van internationaal recht

Opgewekte een-tweetjes tussen leden van verschillende fracties. Het gebrek aan kennis van het internationaal recht was gênant. Nog steeds werd er gesproken over een adequater mandaat. Parlement niet volledig, niet tijdig en niet juist ingelicht, dat zijn bermbommen in de fundamenten van onze democratie. Tja, dat is ook een mening, och ja, volgende keer toch maar anders aanpakken. Is dit de bestuursvorm die we zo graag aan andere landen willen opleggen? We halen onze neus op voor corruptie, nepotisme en voor-wat-hoort-wat-politiek. Maar we zijn blind voor de gecorrumpeerdheid van ons eigen systeem.

bananenmonarchie

Het is natuurlijk een ernstige zaak dat er helemaal niets verandert in de manier waarop besluiten tot stand komen, want de volgende kwestie heeft zich al aangediend. Wel of geen troepen in Afghanistan. We maken ons druk of een envelop met opdruk NATO al dan niet tijdig bij de belanghebbenden in de brievenbus lag. Alsof een rechtzaak vastloopt in een vormfout. Wat er in de brief stond, en wat we vinden van de toestand in Afghanistan, dat komt in dit parlement niet aan de orde. We roepen stoere dingen naar elkaar, want het is verkiezingstijd. Nederland is een bananenmonarchie. Wie riep er dat we beter af zijn met een republiek?

Ik ga verder aan mijn volgende roman.

Dit bericht is geplaatst in politiek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *