I can’t breathe

Op 1 juni is er een grote demonstratie gehouden op de Dam in Amsterdam. Het goede doel staat buiten kijf: afkeer van het onacceptabele optreden van een politie-agent in Minneapolis, weerzin tegen de systematische discriminatie en economische achterstelling van medemensen met een gepigmenteerde huid.

De kritiek op het lakse optreden van de burgemeester is niet mals. Ze is wat mij betreft op twee punten gezakt voor het examen burgermoeder.

geen code rood

Midden in de Covid-19 crisis zou een aangekondigde demonstratie code rood moeten betekenen voor “de driehoek”, het overleg tussen burgemeester, politiechef en Officier van Justitie. Al bij manifestaties van meer dan 50 mensen valt te voorspellen dat de 1,5 m maatregel niet gerespecteerd zal worden. De driehoek had dus uit zijn complete assortiment aan middelen moeten putten om de zaak in goede banen te leiden. Desnoods had het tot een verbod moeten komen. De driehoek heeft de deelnemers zichzelf laten blootstellen aan groot besmettingsrisico (half juni zullen we meer weten over de feitelijke effecten). Daarnaast is een signaal afgegeven dat het wel meevalt met SARS-CoV-2 en de hygiënevoorschriften. Dat ondergraaft de handhaving bij andere gelegenheden. Bovendien was toestaan van de demonstratie een klap in het gezicht van de nog steeds overbelaste werkers in de zorg, van de in eenzaamheid kwijnende ouderen en zieken, van alle mensen die zich netjes houden aan de voorschriften.

partijdig

In haar verdediging liet de burgemeester merken dat ze niet boven de partijen staat:

De enige manier waarop we hadden kunnen ingrijpen, was een harde en gewelddadige manier. Dan moet je duizenden mensen die staan te demonstreren tegen politiegeweld en racisme met harde hand verwijderen van een plein.

Kennelijk hangt het af van de inhoud van een demonstratie af of deze burgemeester haar toestaat of niet. Dat is een gevaarlijk precedent. De rechten op demonstratie en vrijheid van meningsuiting gelden voor iedereen.

De wet is er juist op gericht om de burger te beschermen tegen bemoeienis van de overheid in dezen.

Mevrouw Halsema heeft een ernstig bewijs van onvermogen afgegeven.

ceterum censeo

Black Lives Matter

.

.

naschrift

Een dag later bleek dat de burgemeester zich als deelnemer onder de demonstranten heeft begeven. Da’s twee keer mis. Als burgemeester dient ze boven de partijen te staan. En als lid van de driehoek, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, kan ze niet tegelijk optreden als object van die bestuursplicht.

Dit bericht is geplaatst in mensenrechten met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *